In mijn blog over rekenmaterialen schrijf ik dat ik tot de meivakantie zonder werkboeken werk. In dit verhaal neem ik jullie mee hoe je zonder werkboeken kunt werken én toch de methode kunt volgen.
De rekenmethode
Vooral bij de oude versies van de rekenmethodes was er aanpassing nodig. Dit heeft ook tot reden gehad dat ik het compleet anders ben gaan doen. Lees hiervoor ‘werken zonder rekenmethode’
Inmiddels is er een nieuwe generatie methoden op de markt die wel verbeteringen hebben laten zien. Zelf blijf ik bij mijn eigen werkwijze, aangezien ik merk dat dit beter aansluit bij de kinderen die net in groep 3 komen. De overgang van groep 2 naar groep 3 is minder groot doordat de rekendoelen spelenderwijs aan bod komen. Eigenlijk net zoals ze gewend zijn bij de kleuters. Nu een aantal jaar verder ben ik er zo in thuis, dat ik tot de meivakantie zonder werkboeken werk. Je hoeft echter niet groots te denken om het anders te doen. Het kan ook met kleine stappen en met een rekenmethode! In deze blog ga ik hier verder op in.
Gebruik de methode (optie 1)
De eenvoudigste stap is om de methode te volgen. Het enige wat je doet is het werkboek weglaten en spel toevoegen. Zeker tot de herfstvakantie is dit vrij eenvoudig toe te passen. De meeste doelen die dan in de rekenmethode aan bod komen zijn om te buigen naar spel (binnen of buiten). Je kunt dit dan klassikaal, in een rekencircuit of juist nog in een rekenhoek aanbieden. Schaf je voor de eerste periode geen werkboeken aan? Dan bespaar je geld. Mijn tip: koop hiervoor rekenmateriaal. Op deze manier is het al eenvoudiger om het werkboek te laten liggen! Deze eerste periode zet ik ook vaak in op het schrijven van de cijfers.
Flexibel gebruik van de methode (optie 2)
Deze optie adviseer ik vooral als je al wat meer in de methode zit. Of in ieder geval weet wat de kinderen eind groep 3 moeten beheersen. Je kunt doelen gaan clusteren of uit elkaar halen. Merk je dat doelen zijn bereikt, dan kan je snel verder. Je creëert hiermee ruimte in het programma wanneer onderdelen lastiger zijn of meer oefeningen vergen. Vergeet echter niet om leerstof te herhalen!
Maak een periodeplanning
Wil je flexibel werken met de methode? Dan kan het handig zijn om een periodeplanning te maken. Bekijk de doelen uit de rekenmethode die je normaal gesproken in die periode zou behandelen. Schrijf de doelen uit, cluster ze en maak een planning voor een aantal weken. Bijvoorbeeld van vakantie tot vakantie. Zo blijf je wel verbonden aan de methode, maar maak je ook je eigen keuzes. Moeilijke leerstof uit een vorige periode neem je hierin mee. Bekijk of je leerstof uit de werkboeken kan vervangen voor spel.
Combinatie spel en werkboek
Daarnaast kan je er ook voor kiezen om wel het werkboek te gebruiken én daarnaast spel in te zetten. Deze manier van werken gebruik ik vooral aan het eind van groep 3. Ik gebruik het werkboek wanneer ik het van toegevoegde waarde vind (vooral het automatiseren of het kort inoefenen van een doel) en zet daarnaast spel in. Het komt regelmatig voor dat kinderen een half ingevuld werkboek mee naar huis krijgen.
Voorbeeld van spelenderwijs rekenen
Getalsymbolen tot 20 op volgorde zetten en kennis hebben van de buurgetallen tot 20.
Heb je al een rekenbakje voor ieder kind? Dan is spelenderwijs rekenen heel eenvoudig rondom dit doel. Iedereen pakt zijn rekenbakje en haalt daar de getalkaarten tot 20 uit. Hier zijn verschillende spellen mee te doen:
- Op volgorde laten leggen van 0 naar 20 of juist van 20 naar 0.
- Zeg een getal. Leerling wijst het getal aan.
- Zeg een getal. Leerling wijst de buurgetallen aan.
- Zeg een getal. Leerling draait het getal (of de buurgetallen) om.
Je kunt ook elke leerling één kaart geven van 0 tot 20. Laat ze op volgorde gaan staan in de klas of buiten. Of laat de leerlingen door de klas lopen met één getalkaart. Ze zoeken een maatje, benoemen de buurgetallen en wisselen van kaart.
Geen werkboek, maar wel papier!
Dat ik geen werkboeken gebruik betekent niet dat kinderen niets op papier doen. In het begin gebruiken we veel rekenpapier (leeg A4-papier) of een wisbordje. Hier werken de kinderen op eigen niveau de bewerkingen of rekenstof uit. Daarnaast zet ik vanaf de herfstvakantie werkbaden in. Hierboven zie je een voorbeeld van rekenpapier en een wisbordje.
Automatiseren
Aangezien het automatiseren van de sommen tot 10 heel belangrijk is, heb ik daar wel een werkboekje voor. Eerder gebruikte ik sites als sommenprinter of sommenmaker. Om mezelf tijd te besparen koop ik nu een kant-en-klaar werkboekje. Vanaf de kerstvakantie oefenen de kinderen hier dagelijks een paar minuten in.
Tips voor bij het werken zonder werkboeken
Hieronder staan tips waar je spel kunt vinden of waar je het werkboek door kunt vervangen. De belangrijkste tip is misschien wel. Begin klein! Alle beetjes helpen. Geef jezelf de tijd om deze manier van werken eigen te maken. Door spelenderwijs te rekenen met methode creëer je eenvoudig een doorgaande leerlijn en weet je dat het programma voortgezet kan worden mocht je uitvallen. Vergeet echter niet instructie te geven, instructie blijft onderdeel van de rekenles.
Gebruik deze site 🙂
Voor verschillende domeinen staan hier al allerlei tips en spelideeën. Daarnaast heb ik diverse spellenpakketten gemaakt. Voor elke splitsing is er een apart pakket, maar ook voor het klokkijken. Of voor het rekenen binnen een thema (zomer, Pasen of piraten). Neem hier een kijkje!
Spellenoverzicht
Het fijne aan de vernieuwde Pluspunt en Wereld in Getallen is dat ze per drempel een spellenoverzicht hebben gemaakt. Zo kan je in één oog op slag zien welke spellen van MSV of welke drempelspellen bij het doel passen. Vooral gericht op getallen en bewerkingen.
Rondje Rekenspel
De site van Rondje Rekenspel is een aanrader! Je kunt eenvoudig aanklikken voor welke groep je een spel zoekt of in welk domein. Als ik op zoek ga naar een spel rondom getalbegrip, kom ik bij diverse relevante spelletjes uit, zoals: Catch, Dichtste erbij of Haaibaal Tel.
Software
Maak ook gebruik van de methodesoftware of programma’s zoals Gynzy of Ambrasoft. Hier kunnen de kinderen de rekenstof ook mee inoefenen. Zelf heb ik de beschikking over (meer) dan voldoende iPads, maar in een rekencircuit kan je met een klein aantal ook uit de voeten.
Ik struin af en toe echt Pinterest af naar leuke spelideeën. Mijn Pinterest-pagina vind je hier.
Wil je meer lezen over mijn eigen werkwijze en de rekendoelen? Lees dan hier verder.