Selecteer een pagina

Thema Pasen: rekenactiviteiten

Door:Petra Kroon

Petra is eigenaar van de rekenhoek, leerkracht van groep 3 en auteur van de nieuwe rekenmethode Semsom. Met een eigen rekenwerkwijze in groep 3 heeft ze in 2019 de Drentse onderwijsprijs gewonnen.

24 april 2019

Rondom Pasen en het voorjaar zijn genoeg rekenactiviteiten te bedenken. In deze blog zet ik een aantal rekenactiviteiten op een rij en zal de komende tijd zeker een aanvulling krijgen. 

Vouwen

Een vouwwerkje maken aan de hand van een vouwreeks blijft toch één van mijn favorieten rondom een thema. De afbeelding is alweer van een aantal jaren geleden en gemaakt door een collega.

Werkboekje Pasen

Een rekenboekje met allerlei rekenwerkbladen voor groep 3. Er is veel aandacht voor klokkijken, getalbegrip en de bewerkingen. In het boekje zit ook een werkblad voor het spel Gok een hok. Er zit geen beschrijving bij dit spel. Niet bekend met het spel? Ga naar de downloadpagina van de rekenhoek. Hier zijn meerdere Gok een hok werkbladen te vinden. Bij de versie van Sint-Maarten staat een beschrijving.

Werkboekje Pasen groep 3

Patronen maken

Teken op een papier (of in de tuff tray) een groot ei. Laat de kinderen het ei versieren met een patroon. Gebruik hiervoor verschillende materialen. Stel een aantal succescriteria of eisen, bijvoorbeeld: het moet een patroon zijn met verschillende kleuren, maar ook een mix van materialen.

Lokaliseren

Maak een plattegrond van het schoolplein. Verstop een aantal paaseieren (eventueel met een rekenopdracht). Markeer op de plattegrond waar de eieren liggen.

Extra rekenen? Stop in de eieren (tel)opdrachten. Denk bijvoorbeeld aan kaartjes uit het thema pakket Pasen. Nummer de kaartjes die je wilt gebruiken. Schrijf het nummer van de opdracht ook in de plattegrond. Laat de antwoorden op de plattegrond schrijven.

Geen plattegrond of wil je de antwoorden op een apart vel papier laten schrijven? Hiervoor heb ik een kaart gemaakt waarop de antwoorden geschreven kunnen worden. Je kunt kiezen voor 8 of 10 opdrachten. Deze vind je hier: Zoek en los op.

Bordspel

Mijn allereerste spel was een spel voor Pasen. Zelf al jaren niet gespeeld aangezien het spel niet helemaal meer aan mijn eisen voldoet 😉 De update van dit bordspel zit in het spellenpakket Pasen.

Wil je de oude variant nog spelen? Download het spel hieronder:

Bordspel Pasen

Thema Pasen en lente in de winkel

In de winkel van de rekenhoek zijn deze producten te vinden:

Misschien vind je dit ook interessant…

Bijna zomervakantie!

Bijna zomervakantie!

De laatste weken voor de zomervakantie zijn aangebroken. Alle leerstof van groep 3 is waarschijnlijk (bijna) afgerond....

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste blogs, nieuwe producten en andere ontwikkelingen op deze website.