Groep 3 werkt sinds kort met een strippenkaart bij de inloop. Op die strippenkaart staan allerlei opdrachten voor lezen, spelling én rekenen. Het zijn opdrachten op papier, maar ook met materiaal. De kinderen mogen zelf kiezen in welke volgorde ze de opdrachten uitvoeren. Is de strippenkaart vol? Dan mag je een keertje zelf kiezen wat je doet. Een prettige manier om de dag te starten.
De strippenkaart
Het idee van de strippenkaart komt uit de Facebookgroep van de aanvankelijk leesmethode Lijn 3. Op de strippenkaarten staan lees- en spellingopdrachten die passen bij het leesthema. Mijn strippenkaart heb ik uitgebreid met rekenopdrachten. Sinds het introduceren van de strippenkaart zie ik de kinderen enthousiast de dag beginnen. Het geeft mij als leerkracht de gelegenheid om eens een gesprekje te voeren of mee te doen. Ik probeer iedere morgen bij een ander groepje aan te schuiven.
Andere momenten om een strippenkaart in te zetten
De strippenkaart deed zijn intrede ooit eens als een kaart voor de inloop. Zeker in de combinatiegroep 2/3 vond ik dat een handige start van de dag. De inloop ziet er op het moment anders uit (zie blog over starttaak rekenen). Nog steeds gebruiken we een strippenkaart, alleen nu vaak in de middag. Hierbij variëren we met de inhoud van de kaart. De ene keer is het een kaart gericht op rekenen in het algemeen, een andere keer staan er alleen automatiseeropdrachten op en het kan ook zijn dat het een thema strippenkaart is met alle vakgebieden.
Door de loop van de jaren is de strippenkaart er ook anders uit gaan zien. Inmiddels heb ik een vast format en hoef ik alleen de opdrachten aan te passen. Daarnaast geef ik altijd per opdracht aan of ze samen mogen werken en hoe vaak ze iets mogen doen (smileys). Wil je met een strippenkaart werken? Doe vooral wat voor jou goed werkt. Het hoeft er niet allemaal fantastisch uit te zien. Belangrijker is wat je wilt bereiken.
Ik blijf de strippenkaart inzetten omdat ik het een fijn moment vind om extra rekentijd te creëren. Het geeft mij de ruimte om extra instructie te geven, te observeren of gewoon mee te spellen met de rekenspellen. Op deze momenten kies ik vooral voor de leerlingen uit de basisgroep (aangezien de andere leerlingen al op veel andere momenten aandacht krijgen).

Rekenopdrachten
In deze blog omschrijf ik diverse rekenopdrachten die je goed kunt gebruiken tijdens de inloop. Kies opdrachten die zelfstandig of in tweetallen te maken zijn. Wat wel handig is dat je voldoende materiaal hebt van hetgeen wat je op de strippenkaart zet. Spelletjes die al eerder ingezet zijn in een rekencircuit zijn goed te gebruiken. Opdrachten in het gebied van meten en meetkunde zijn daarnaast heel geschikt om toe te voegen aan de strippenkaart. Heb je een rekenhoek? Zet die dan ook op de strippenkaart!
Werkbladen
- Stip tot stip tekeningen (tot 100)
- Doolhoven of labyrinten
- Rekenkleurplaten
- Splitswerkbladen of de splitswerkboekjes
- Starttaak rekenen
- Getal van de dag. Er zijn veel voorbeelden online te vinden. Klik hier voor een voorbeeld.
- Een blad vol met sommen tot 10. Evt. met stopwatch erbij.
- Een bladzijde uit het werkboek
- Waku waku zegt … (kies zelf een getal). De kinderen moeten bij het aangegeven getal zoveel mogelijk sommen bedenken. Dit is een onderdeel van Met Sprongen Vooruit.




Materialen en/of spelletjes
- Rekenspellen van de rekenhoek 😉
- Getallen op de goede volgorde zetten
- Wasknijperspel. Schrijf op ijslollystokjes een getallenrij, maar sla één of meer getallen over. De kinderen zoeken een wasknijper met het missende getal en zetten die vast op de goede plek op het stokje.
- Spelletjes van Met Sprongen Vooruit
- Drempelspellen
- Jomathic
- Tangram
- Blokkenbouwsels
- Balansweegschaal
- Spiegelen
- Mini Loco
- Piccolo of knijpkaarten
- Patronen maken met allerlei soorten materialen
- Domino
- Smartgames
- Puzzels




ICT
Op de iPad, tablet of computer zijn ook genoeg mogelijkheden. Je kunt denken aan de software van je rekenmethode, diverse rekenapps (Garfield of Goed Snel Rekenen) en QR-codes. Ook leuk is Kiene Cijfers: stempelen op de iPad.

Eenvoudige strippenkaart (blanco)
Hier vind je de afbeelding van de blanco strippenkaart. Plak de afbeelding in een Word-bestand. Kies bij indelingsopties voor positie op pagina fixeren. Dan blijft de afbeelding op de achtergrond staan. Vervolgens kan je afbeeldingen in de hokjes toevoegen. Maar denk eraan: doe wat voor jou werkt! Dan is elk format goed.
Voorbeeld strippenkaart – thema dieren
Download een bijna kant-en-klare strippenkaart met bijlagen.
