In mijn blog sommen maken schreef ik over hoe je spelenderwijs kunt starten met het maken van bewerkingen in groep 3. Dit kan natuurlijk door de bussommen (altijd leuk) of door te werken met dominostenen. De afgelopen tijd heb ik naast de normale sommen en splitsingen tot 10 ook veel geoefend met het maken van sommen met meerdere getallen. Hieronder volgen enkele ideeën hoe je dit spelenderwijs kunt aanpakken.
Dartbord
Leg hoepels in de klas in de vorm van een dartbord. Zelf had ik één grote hoepel, een iets kleinere hoepel en een ring. Tussen deze hoepels schreef ik op een post-it getallen. Differentieer door meerdere situaties klaar te leggen met andere getallen. Zo had ik één met lage getallen (1, 2 en 3), maar ook een dartbord met (3, 4 en 5). De kinderen mochten zelf kiezen voor welke variant ze gingen. Natuurlijk zijn er ook diverse kant-en-klare dartborden te koop.
Plussommen en minsommen
De kinderen gooien met drie pittenzakken. Ze kijken waar de pittenzakken zijn gevallen, noteren de som op het wisbordje en rekenen dit uit. Minsommen oefenen kan natuurlijk ook. Iedereen krijgt bij de start 10 punten. Elke worp gaan er punten af. Nu niet drie keer, maar twee keer gooien.
Op het plein
Teken een dartbord met stoepkrijt op het plein. Laat de kinderen hier een bal of pittenzak in gooien.
Creatieve en open opdracht (download)
Dit kan natuurlijk ook op papier. In het werkboek (als je die gebruikt) staan vaak al voorgedrukte dartborden. Zeker een leuke oefening, maar ik wilde het graag iets meer open hebben. Download hier de werkbladen dartborden die ik hiervoor gebruikt heb. De opdracht is: Vul zelf het dartbord met getallen, maar zorg er in ieder geval voor dat je met 3 pijlen samen 10 gooit. Er zit ook een werkblad bij waarbij je zelf een totaal kunt invullen.
Het leuke van deze opdracht is dat iedereen op zijn of haar eigen niveau mee kan doen. Veel kinderen starten met de verliefde harten en een pijl in de 0. Of er is juist een pijl naast het dartbord gekomen. Want… je kan ook misgooien 😉 Maak de opdracht eventueel moeilijker door voorwaarden te scheppen:
- De pijlen moeten allemaal in een ander vak.
- Twee pijlen moeten bij elkaar in één vak.
- Je mag 0 niet gebruiken.
Stel daarnaast vragen als:
- Kan je met drie pijlen in één vakje tien gooien?
- Wat is het hoogste getal wat je kunt gooien op jouw dartbord?
Bowlen
Laat de kinderen bowlen. Zet een aantal genummerde kegels, pionnen of blokken neer. De kinderen rollen één keer met een bal en tellen het aantal punten bij elkaar op. Of start weer met een startgetal en laat ze het aantal er vanaf halen. Zelf laat ik ze de sommen wel altijd noteren. Wanneer ik langs kom om te kijken hoe het gaat zie ik in één opslag of de sommen goed uitgerekend zijn.
Triominos
De stenen van het spel Triominos gebruik ik voor een bingospel. De kinderen tellen alle drie de getallen bij elkaar op en leggen het op een speciale bingokaart. Zelf heb ik deze kaarten ooit van internet gehaald. Wil je dit ook spelen? Via deze link kan je bingokaarten voor het spel Triominos vinden (is een gratis download op een andere site).
Sjoelen
Door te sjoelen oefen je ook het optellen van meerdere getallen.
Tot slot: ander spelmateriaal
In het speellokaal staan van de fysiotherapie ook materialen waarmee we sommen met meerdere getallen goed kunnen oefenen. Deze mogen we altijd lenen. Zo fijn! Hieronder zie je een foto van een spel.