Selecteer een pagina

Sinterklaas en rekenen

Door:Petra Kroon

Petra is eigenaar van de rekenhoek, leerkracht van groep 3 en auteur van de nieuwe rekenmethode Semsom. Met een eigen rekenwerkwijze in groep 3 heeft ze in 2019 de Drentse onderwijsprijs gewonnen.

14 november 2020

Ook voor het thema Sinterklaas zijn er genoeg rekenideeën. In plaats van herfstproducten zijn er pepernoten en chocoladeletters. In deze blog staan een aantal rekenideeën om in de klas te gebruiken. Zo kan je ook de rekenlessen ombouwen in een Sinterklaas thema. 

Ideeën voor in de klas

Hieronder beschrijf ik een aantal spellen of ideeën die je rondom Sinterklaas kunt uitvoeren. Geschikt voor in een rekencircuit, voor in een werkboekje of tijdens het uitvoeren van thematijd. Veel ideeën zijn aan te passen aan het niveau van de leerling.

Splitsen met pepernoten

De eenvoudigste manier om het thema Sinterklaas in de rekenles te gebruiken is om pepernoten te gebruiken bij het splitsen. Een leuke, maar ook een lekkere splitsles! Natuurlijk mag je aan het eind je eigen splitspepernoten opeten.

Om het daarnaast effectief te houden (het gaat immers om het splitsen) heb ik splitspalen gemaakt die bij het Sinterklaas thema passen.

Sommen maken

Ook voor het maken van sommen kan je Sinterklaas goed inzetten. Hoeveel pepernoten zijn deze twee hoopjes samen? Je hebt 10 pepernoten en je eet er 3 op. Hoeveel zijn er over? Welke som hoort daarbij? Hoeveel cadeautjes zijn er weg? Wanneer je Sinterklaas binnen je lessen gebruikt zijn de meeste kinderen ineens extra gemotiveerd. Voor het aanleren van de begrippen en rekentekens: plus en min heb ik een aantal materialen gemaakt: een wisbordje, werkbladen en een spel.

Gooi de pittenzak in de schoorsteen

Zet drie bakken of leg drie hoepels neer. Nummer de bakken of hoepels. Laat de kinderen twee cadeautjes gooien in de schoorsteen. De som schrijven ze met antwoord op een vel papier of een wisbordje. Gebruik hiervoor het Sinterklaaswisbordje. 

Sjoelen met pepernoten

Wat wij vaak doen tijdens een Sinterklaas circuit is sjoelen met pepernoten. Voor een rekenles is het misschien een idee om de getallen aan te passen. Op deze wijze kan er geoefend worden met het handig tellen in sprongen van 2 en 5 of stappen van 1. Natuurlijk is het belangrijk om je score bij te houden. Wie heeft de meeste punten?

Een andere mogelijkheid is om te tellen hoeveel pepernoten door de sjoelgaten zijn gekomen. Een mooie oefening in het tellen. Ook dit kan handig: maak groepjes van 2 of 5.

De speelgoedwinkel

Bij het Sinterklaasfeest hoort natuurlijk een winkel. Een winkel waarin allerlei speelgoed te koop is of juist een bakkerij met chocoladeletters en zakjes pepernoten. Laat de kinderen allerlei cadeautjes maken die ze kunnen verkopen in de speelgoedwinkel. Een prijsje erop, een kassa met speelgeld erbij en je kunt oefenen met het geldrekenen. Niet genoeg speelgeld voor in een kassa? Laat de kinderen zelf geld ontwerpen. 

Stip-tot-stip tekeningen en doolhoven

Voor in een werkboekje zijn stip-tot-stip tekeningen (tot 30 of verder) en doolhoven altijd leuk. Stip-tot-stip tekeningen maak ik niet, maar gelukkig zijn die online al veel te vinden. Wat ik wel heb gemaakt zijn twee doolhoven.

Vouw Sinterklaas, zijn pieten of de stoomboot

Vouwen is ook een onderdeel van rekenen. Zelf probeer ik elk thema een vouwwerk te maken. Voorbeelden zoek ik vaak op internet, via vouwboeken of via Pinterest.

Op mijn eigen Pinterestpagina heb ik wat ideeën verzameld. Maak voor de leerlingen een vouwstappenplan of laat ze vouwfilmpjes bekijken. Dan kunnen ze zelfstandig aan de slag.

Constructiematerialen en de bouwhoek

Zelf ben ik fan van constructiematerialen en de bouwhoek. Ieder kan op zijn eigen niveau de mooiste dingen maken. Denken aan de stoomboot, huizen, schoorstenen of juist Sint en Piet zelf. De bouwhoek leent zich ook goed. Maak bijvoorbeeld met elkaar een grote stoomboot of het paleis van Sinterklaas. Voor groep 3 en hoger een extra verdieping: Maak een bouwtekening zodat een ander het bouwwerk na kan maken.  

Bordspellen

Ik heb een aantal bordspellen gemaakt om te gebruiken in de klas. Hieronder beschrijf ik ze:

Gooi en reken

Van dit spel heb ik twee varianten: met twee dobbelstenen en drie dobbelstenen. Gooi met de dobbelstenen en maak er een som van (plus of min). Leg een fiche op het goede antwoord. Wie krijgt de meeste cadeautjes? Je mag ook cadeautjes van elkaar afpakken. Ligt er al een fiche op de 7? Dan mag je dat fiche eraf halen en je eigen fiche erop leggen.

Draai en reken

Voor de tafel van 2, 5 en 10 heb ik een draai en reken variant gemaakt. Lamineer het spelbord. Stop in het midden van het rad een paperclip met een splitpen. Draai aan de paperclip. Los de som op. Leg een fiche op het goede antwoord. Draai je een kruis, dan heb je pech.

Het cadeautjesspel

Bij dit spel heb je somkaartjes nodig. Deze kan je vinden bij mijn blog Levend Stratego. Leg de kaartjes op de aangegeven plek. Gooi met de dobbelsteen. Ga net zoveel plekken verder. Kom je op een cadeautje? Pak dan een somkaart. Heb je het goed opgelost? Dan mag je blijven staan én het somkaartje houden. Kom je op een vakje met een pijl? Dan moet je die volgen. Het paard betekent dat je 2 vakjes vooruit mag. Je kunt op twee manieren winnen: de meeste somkaartjes of als eerst bij de huizen om de cadeautjes te brengen. De spelregels staan in het document.

Klokkijken met Sinterklaas

In dit pakket twee spellen en wisbordjes. De kinderen mogen aan de slag met de hele uren, halve uren of de kwartieren. Van analoge tijd naar uitgeschreven tijd of van analoge tijd naar digitale tijd. 

Beweegfilmpje Sinterklaas

Ook voor het thema Sinterklaas is er een beweegfilmpje. Met de terug- en verder tellen tot 30, plus- en minsommen (+0, +1, +2 en -0, -1, -2), getal tot 30 benoemen, splitsen van 10, het rekenrek aflezen en halve uren op de klok. Bekijk hier het filmpje:

Al met al allerlei ideeën om te gebruiken tijdens het rekenen.

Veel plezier met het thema Sinterklaas!

Misschien vind je dit ook interessant…

Thema Egypte

Thema Egypte

Wat is thema Egypte een ontzettend leuk thema om over te werken in groep 3 of 4. Nu kwam dit onderwerp uit de klas...

Boerderij en rekenen

Boerderij en rekenen

In deze blog gaat het over thema de boerderij en rekenen. Er staan diverse ideeën, filmpjes en gratis downloads!...

Dieren en rekenen

Dieren en rekenen

Voor het thema dieren had ik al het één en ander aan materiaal gemaakt. Nu staat alles rondom dit thema bij elkaar in...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste blogs, nieuwe producten en andere ontwikkelingen op deze website.