Het beheersen van de splitsingen tot en met 10 is essentieel. Ik probeer de splitsingen daarom met grote regelmaat te oefenen.

Oefenen met splitsen

In de loop van de jaren heb ik heel wat materialen verzameld die te gebruiken zijn rondom het splitsen van getallen. Hieronder volgen enkele spellen en materialen die te gebruiken zijn.

iPad en splitsen

Wij hebben in de klas voor iedere leerling een iPad. Wij zetten de iPad dus regelmatig in. Ik gebruik vaak Gynzy, Squla of Ambrasoft.

Splitsen op de iPad

Jomathic en de splitshuizen

Over Jomathic heb ik al een keer een blog geschreven. Het blijft één van mijn favoriete materialen om met splitsen bezig te zijn.

Jomathic is ook goed te gebruiken i.c.m. splitshuizen. Zo kunnen de kinderen controleren of de splitsing klopt. Stapel de 1 en 4 op elkaar en dan is het even groot als de 5.

Jomathic en de splitshuizen

Splitsmachine

Als je een beetje handig bent of je kent iemand die een beetje handig is kan je vrij eenvoudig je eigen splitsmachine maken. Gelukkig heb ik een heel handige vriend en die heeft mijn eigen splitsmachine gemaakt.

Tip: laat ze opschrijven wat de splitsingen zijn. Ik leg er altijd rekenpapier bij. Vraag die je kunt stellen is: welke splitsing heb je nu nog niet gehad? Een variant: dek één kant af en laat een leerling bepalen hoeveel er onder het kleed ligt. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Je kunt de leerlingen zelf ook een splitsmachine laten maken, met bijvoorbeeld wc- of keukenrollen. Of kant-en-klare splitsbakjes aanschaffen bij je schoolleverancier.

Splitsbordjes

Ben je niet zo handig? Je hebt ook van die plastic bordjes met 3 vakken. Deze zijn ook goed te gebruiken bij het splitsen van getallen. Ik gebruik daar vaak splitskaartjes bij. De leerlingen kunnen dan met bijvoorbeeld knikkers de splitsing nabootsen.

Voorbeeld: je moet 8 verdelen in 5 en … Je legt de opdrachtkaart in een vak. Je pakt de benodigde knikkers, in dit geval 8. Je legt er 5 in een leeg vak. Hoeveel heb je er over? Leg dat neer in het overgebleven vak. Wat is nu de splitsing? Laat ze dit opschrijven of schematisch weergeven (in het begin van groep 3).

Spelletjes om het splitsen te oefenen

Via de SLO zijn er veel rekenspellen (nu nog) gratis beschikbaar. Hier zitten ook splitsactiviteiten bij. Je kunt ook spellen kant-en-klaar kopen. Denk dan aan de drempelspellen of Met Sprongen Vooruit. Ik ben heel enthousiast over deze spellen en zet ze vaak in tijdens mijn lessen.

Voorbeelden van de drempelspellen:

 • Duo Zes & Zeven
 • Duo Acht & Negen
 • Duo Tien
Spelletjes om het splitsen te oefenen.
De rode kaarten horen bij het spel Duo Zeven. Op de foto ook nog een ander splitspel (bingo – voor – 2). Op internet in vele varianten te vinden.

Voorbeelden van Met Sprongen Vooruit:

 • Verliefde-harten memory
 • Samen 5
 • Splitsmemory

Aanvullingen

Op een later moment zal ik nog meer spellen toevoegen. Zelf ben ik van plan om spellen en/of lessen te ontwikkelen die goed te gebruiken zijn bij het splitsen. Mocht ik zo ver zijn dan plaats ik die online!

Oefenen met de splitsingen
Getagd op:        

6 gedachten over “Oefenen met de splitsingen

 • 6 november 2019 om 13:47
  Permalink

  Hallo!
  Ik volg jullie site al een tijd en ben daar erg enthoussiast over.
  Onder het kopje “splitsen “…..oefenen met splitsen…voorbeelden van de drempelspelen…staat een foto met daarop een bingospel van splitsen 7en 8.
  Ik kan dat spel al googelend niet vinden.
  hebben jullie nog enig idee waar dat spelbord te vinden is op internet?
  Vast heel erg bedankt voor de moeite.

  Beantwoorden
  • 6 november 2019 om 17:56
   Permalink

   Wat leuk om te horen dat je enthousiast bent over de site 🙂
   Ik zal proberen uit te vinden waar ik die bingokaart vandaan heb. Ik heb die kaart namelijk al heel lang… Je hoort nog van me!

   Beantwoorden
     • 19 september 2020 om 11:40
      Permalink

      zou ik de link ook mogen van de bingokaart? En zijn er ook kaarten van andere splitsingen?

     • 21 september 2020 om 19:20
      Permalink

      Er zitten bingokaarten in mijn splitspakketten (in de winkel). De bingokaart waar we het over hebben is niet van mezelf. Ik stuur je een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *