Selecteer een pagina

Materiaal tips

Door:Petra Kroon

Petra is eigenaar van de rekenhoek, leerkracht van groep 3 en auteur van de nieuwe rekenmethode Semsom. Met een eigen rekenwerkwijze in groep 3 heeft ze in 2019 de Drentse onderwijsprijs gewonnen.

3 juni 2020

Tot de meivakantie werk ik zonder werkboeken voor het rekenen. Op een puzzelboekje en automatiseringsboekje na. Het geld wat ik bespaar met het niet aanschaffen van werkboeken besteed ik aan rekenmaterialen. Hieronder beschrijf ik mijn favoriete materialen. Deze lijst is nog lang niet compleet en zal ik in de loop van de tijd aanvullen met dingen die ik tegen kom.

Algemene materialen

Allereerst zal ik iedereen willen adviseren om met een rekenbakje te gaan werken. Iedere leerling krijgt zijn eigen rekenbakje. In het rekenbakje zitten materialen als: dobbelstenen, pionnen, fiches, telmaterialen, blokjes en getalkaarten. Met deze materialen kan je alle kanten op met spelend rekenen.

Een extra aanvulling op de normale dobbelstenen is de dobbelsteenkoffer. Een koffer vol met verschillende dobbelstenen. Hiermee kan je eindeloos differentiëren!

Getallen en bewerkingen

Getalkaarten

Waar ik veel gebruik van maak zijn getalkaarten. Je kunt ze tot 30 downloaden in mijn blog over het rekenbakje, maar ze zijn ook te koop. Zoals de kaarten van rondje rekenspel of additioneel materiaal van een methode. Zo heb ik getalkaarten tot 100 van de (oude) methode Pluspunt. Je hebt ook magnetische getallen. Handig voor op een magneetbord.

Jomathic

Materiaal waar ik enthousiast over ben is Jomathic. Goed in te zetten bij de splitsingen, maar ook getalbegrip. Lees mijn blog om meer te weten komen over dit materiaal.

Een splitspaal

Ben je een beetje handig? Dan kan je zelf een splitspaal maken. De kinderen vinden het heel interessant om te ontdekken hoe je knikkers kunt verdelen. Zeker als ze in het begin denken dat oneven getallen niet te verdelen zijn. Klopt, eerlijk verdelen lukt niet… maar verdelen/splitsen kan wel. Gebruik de splitspaal eens in combinatie met splitshuizen en Jomathic.

Kant-en-klaar spelmateriaal

Wat ik regelmatig gebruik zijn de drempelspellen. Je kunt de drempelspellen kant-en-klaar aanschaffen of bekijken op de website rondje rekenspel. Daarnaast zijn de spelmaterialen uit de rekenkisten van Met Sprongen Vooruit zeer bruikbaar in de klas.

Spellen van de rekenhoek

Vergeet ook niet de spelpakketten van de rekenhoek. Je hebt pakketten voor het splitsen, klokkijken, geld en diverse thema gerelateerde pakketten. Zeker de moeite waard om mee te nemen in de bestelling 🙂 Zorg dat je voldoende lamineerhoezen (en splitpennen/paperclips/wasknijpertjes) op je bestellijst hebt staan. Vraag ouders of ze je willen helpen met knippen en lamineren.

Meten en meetkunde

Voor de onderdelen meten en meetkunde is goed materiaal belangrijk. Te denken valt aan tangram, een balansweegschaal, klokken (met een goed mechanisme), blokken voor blokkenbouwsels, geld en een kassa, kralenplanken, Laq en ander constructiemateriaal. Haal meetlinten van één meter uit een bouwmarkt om te meten. Het hoeft niet altijd duur te zijn.

Bewegend en spelend leren

Rekenspelletjes

Vergeet de smartgames en andere leuke rekenspellen niet. Zoals Triominos, Rummikub, Regenwormen, Set, Mep, Halli Galli, Speed Cups en ga zo maar door. Deze spelletjes zijn ook leuk voor thuis.

Kiene Cijfers

Daarnaast vind ik in het begin van het jaar Kiene Cijfers zeker een aanwinst. Dit zijn digitale stempels, te gebruiken op (in ieder geval) een iPad. Er zijn oefeningen voor getalbegrip en bewerkingen.

Stoepkrijt

Stoepkrijt is heel goed te gebruiken bij het buiten bewegend en spelend leren! Schaf hier heel veel van aan.

Pittenzakken en hoepels

Gebruik pittenzakken en hoepels in de rekenles. Tijdens het overgooien los je een som op of tel je verder/terug. Met verschillende formaten hoepels en/of ringen kan je in de klas snel een dartbord maken. Gooi er met een pittenzak in en tel je aantal punten. Ook buiten zijn de hoepels handig in gebruik.

Dartbord rekenen

Wissel materialen uit

Veel van de beschreven materialen zijn in groep 2 al te gebruiken. Wissel materialen uit! Breng aan het eind van groep 2 alvast wat groep 3 materiaal naar de kleuters. Denk maar aan de splitspaal, Jomathic of Kiene cijfers. Op deze manier kunnen de kleuters alvast experimenteren met het rekenmateriaal van groep 3. Andersom werkt het natuurlijk ook. Haal aan het begin van groep 3 ook kleutermaterialen in de klas. Kralenplanken, ontwikkelmaterialen en/of puzzels. Duik dus regelmatig bij elkaar in de kasten!

Favoriete webwinkels

Bij de schoolleverancier is natuurlijk het makkelijkst te bestellen, maar die hebben niet altijd alles wat ik wil. Daarom maak ik zelf materialen (bekijk ze hier), koop ik materiaal bij collega’s als de klas van juf Linda (zowel lezen als rekenen). Of sla ik mijn slag bij sites als wizz-spel, Credu, Alprovi en de Action.

Heb jij nog tips? Dan hoor ik die graag! 

 

Misschien vind je dit ook interessant…

Een vliegende start

Een vliegende start

Welkom terug in het klaslokaal! Het nieuwe schooljaar staat voor de deur. In dit blogbericht deel ik enkele praktische...

Van herfst tot kerst

Van herfst tot kerst

De eerste periode in groep 3 is nu voorbij. Tijd om de vervolgstappen te zetten. Waarbij ik de eerste periode niet tot...

7 tips met fiches

7 tips met fiches

In het rekenbakje zitten fiches. In deze blog lees je 7 tips wat je met de fiches kunt doen. Zelf heb ik 10 fiches in...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste blogs, nieuwe producten en andere ontwikkelingen op deze website.