Levend stratego is een bekend kampspel. Het spel is ontleend aan het bordspel Stratego. Een leuk spel, waar ik zelf veel goede herinneringen aan heb. Ik heb het spel vaak gespeeld in allerlei varianten. In deze blog beschrijf ik een rekenvariant voor op het plein. De regels zijn iets anders dan het gebruikelijk spel. Bekijk hier de originele regels.

Doel van het spel

Het oorspronkelijke idee is om de vlag van de tegenpartij te veroveren. In mijn versie van levend stratego is er geen sprake van vlag of bom. Mijn bedoeling is dat kinderen voornamelijk diverse rekenvaardigheden oefenen.

Benodigdheden

Je hebt nodig:

 • Speelkaarten in twee verschillende kleuren.
 • Lintjes voor een team.
 • Twee schatkisten.

De voorbereiding

Speelkaarten

Kies welke rekenstof je de kinderen wilt laten oefenen. Onderaan deze blog kan je meerdere varianten speelkaarten downloaden.

 • Rekenen met twee dobbelstenen
 • Dubbelsommen en bijna-dubbelsommen
 • Plussommen tot 20
 • Minsommen tot 20 (in ontwikkeling)
 • Splitsingen van 5 t/m 10
 • Tafels (2 t/m 10)
 • Deelsommen

Teams maken

Maak twee teams. Geef de spelers van één partij een lintje, zodat het duidelijk is wie bij elkaar in een team zit. Zorg voor een startplek voor beide partijen. Plaats op de startplek de schatkist en de eigen speelkaarten. Baken de startplek af met bijvoorbeeld pionnen, dit is een veilige zone.

Het spel spelen

Start van het spel

Als iedereen is ingedeeld en een speelkaart heeft in de eigen kleur, dan begint het spel. De kinderen proberen iemand te tikken van de tegenpartij. Gelukt? Dan laat je elkaar je kaartje zien. De spelers zeggen beide het antwoord van de som op hun speelkaart. Daarnaast controleren ze de tegenspeler. Heb je de hoogste, laagste of een gelijke uitkomst?

 • Hoogste uitkomst. Je wint en krijgt het kaartje van je tegenstander.
 • Laagste uitkomst. Je verliest je kaart.
 • Gelijke uitkomst. Je wisselt van kaart.

De speler die zijn kaartje is kwijt geraakt haalt een nieuw kaartje op bij zijn of haar startplek. De speler die een kaart heeft gewonnen brengt het gewonnen kaartje naar de schatkist. Bij de schatkist kan je niet afgetikt worden (veilige zone).

Het kan best zijn dat je onderweg naar je startplek weer aangetikt wordt. Heb je nog een eigen speelkaart? Dan speel je opnieuw het spel. Je kunt dan weer winnen, verliezen of gelijk spelen. Maar een kaart die je al hebt gewonnen, blijft in je bezit.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen als alle speelkaarten van een team in de schatkist van de andere partij liggen. Je kunt het spel dan eventueel nog een keer spelen.

Download speelkaarten

Voor de liefhebbers heb ik ook kaartjes met een bom (4x) en een vlag gemaakt. Zelf speel ik zonder deze toevoegingen, maar ik kan me voorstellen dat het in de bovenbouw een extra uitdaging geeft. Verzin hierbij zelf je regels! Of gebruik de originele spelregels van het spel.

Klik hier voor meer ideeën rondom het buiten rekenen .

Bedankt Emma voor dit leuke idee!

Levend stratego
Getagd op:        

4 gedachten over “Levend stratego

 • 18 augustus 2019 om 13:07
  Permalink

  Hallo Emma,

  Superleuk idee. Ik ga er komende week meteen mee starten!
  Ik laat je weten hoe de leerlingen het vonden.
  Heb je eventueel ook al kaartjes met sommen tot 20?
  Ik wil ze ook wel zelf maken, als jij met het format zou willen mailen?

  Alvast bedankt in elk geval .

  Beantwoorden
  • 20 augustus 2019 om 20:05
   Permalink

   Hoi. Bedankt! Ik heb alleen nog de kaartjes met (bijna)dubbelsommen die door kunnen gaan voor sommen tot 20. Ik zal deze week een set kaarten maken met diverse sommen tot 20 en op de site plaatsen.
   Groet, Petra

   Beantwoorden
 • 5 september 2019 om 20:50
  Permalink

  Hoi, voor hoeveel leerlingen totaal in een klas is de download speelkaarten geschikt?
  Heb dan 1 groep van 10 en 1 van 9. Zijn het dan genoeg kaartjes? Kun je de kaartjes 2 maal printen als de klas meer leerlingen heeft?

  Beantwoorden
  • 6 september 2019 om 11:07
   Permalink

   Zelf heb ik de kaartjes twee keer geprint om er zeker van te zijn dat ik genoeg heb. En zijn de kaartjes op, dan is het spel afgelopen (of wanneer ik het tijd vind) 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *