Selecteer een pagina

Levend stratego

Door:Petra Kroon

Petra is eigenaar van de rekenhoek, leerkracht van groep 3 en auteur van de nieuwe rekenmethode Semsom. Met een eigen rekenwerkwijze in groep 3 heeft ze in 2019 de Drentse onderwijsprijs gewonnen.

9 juni 2019

Levend stratego is een bekend kampspel. Het spel is ontleend aan het bordspel Stratego. Een leuk spel, waar ik zelf veel goede herinneringen aan heb. Ik heb het spel vaak gespeeld in allerlei varianten. In deze blog beschrijf ik een rekenvariant voor op het plein. De regels zijn iets anders dan het gebruikelijk spel. 

Doel van het spel

In deze rekenvariant van Levend Stratego gaat het niet om het veroveren van een vlag of het ontwijken van bommen, maar om het verzamelen van zoveel mogelijk rekenkaarten door veel sommen uit te rekenen. Het doel is om aan het einde van het spel de meeste kaarten in de schatkist van het team te hebben.

Benodigdheden
  • Rekenkaarten in twee verschillende kleuren (voor elk team één kleur)
  • Lintjes (voor één team om onderscheid te maken)
  • Twee schatkisten of bakjes
De voorbereiding

Het spel heeft nog wel wat voorbereiding nodig voor je het kunt spelen. Het begint met de rekenkaarten die je nodig hebt. Onderaan deze blog kan je meerdere varianten rekenkaarten downloaden. Kies welke aansluiten bij het lesdoel of bij de leerstof die je extra wilt inoefenen. Print de kaartjes en knip ze los. Ik adviseer wel om meerdere keren een pagina te printen. Hoe meer kaarten, hoe langer het spel duurt.

De kaarten in deze blog heb ik in de begintijd van de rekenhoek gemaakt en zijn direct in 2 kleuren te printen. Voor rekenkaarten die er wat strakker uitzien verwijs ik je naar de diverse pakketten die te koop zijn in de winkel of naar mijn cursus Spel in de rekenles. Print de rekenkaarten op twee verschillende kleuren papier.

Het spel spelen

Verdeel de klas in 2 teams. Geef de spelers van één partij een lintje, zodat het duidelijk is wie bij elkaar in een team zit. Zorg op het plein voor een start- en verzamelplek voor beide partijen. Plaats op de beide plekken een schatkist en een bakje met de eigen kleur rekenkaarten. Zorg dat ieder kind een rekenkaart heeft. En dan kan het spel beginnen! De kinderen proberen iemand te tikken van de tegenpartij. Als dat is gelukt dan laten ze de kaart die ze hebben zien aan de ander. 

  • Heb je de hoogste uitkomst? Dan win je het kaartje van je tegenstander.
  • Heb je de laagste uitkomst? Geef je kaartje aan de ander. Haal zelf een nieuwe rekenkaart op.
  • Is er een gelijke uitkomst? Wissel van kaart. Je hebt beide een kaart gewonnen voor de schatkist.

Een gewonnen kaart moet naar de schatkist gebracht worden. 

Het kan gebeuren dat de kinderen onderweg naar de startplek opnieuw worden aangetikt. In dat geval spelen ze verder met hun eigen kaart of laten weten dat ze geen kaart meer hebben. Een kaart die al is gewonnen, blijft altijd in hun bezit.

Blauw heeft als totaal 7. Groen heeft als totaal 4. Blauw wint het kaartje van groen. Groen haalt een nieuw kaartje op. Blauw brengt het gewonnen kaartje naar de schatkist.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen als alle rekenkaarten van een team in de schatkist van de andere partij liggen of de tijd is om. Is de tijd om? Laat beide teams het aantal kaarten in de schatkist tellen. Wie heeft de meeste kaarten naar de schatkist gebracht? Speel het spel eventueel nog een keer.

 

Levend Stratego met schelpen

Zelf speel ik ook Levend Stratego met schelpen voor het oefenen van getalbegrip, namelijk welk getal is het meeste waard. Als we tijd hebben voor nog een ronde dan gaat het om het getal wat het minste waard is. Ik heb twee sets schelpen van 0 tot 130. De ene set is zwart genummerd en de andere groen.

Download de rekenkaarten

Voor de liefhebbers heb ik ook kaartjes met een bom (4x) en een vlag gemaakt. Zelf speel ik zonder deze toevoegingen, maar ik kan me voorstellen dat het in de bovenbouw een extra uitdaging geeft. Verzin hierbij zelf je regels! Of gebruik de originele spelregels van het spel.

Misschien vind je dit ook interessant…

Bijna zomervakantie!

Bijna zomervakantie!

De laatste weken voor de zomervakantie zijn aangebroken. Alle leerstof van groep 3 is waarschijnlijk (bijna) afgerond....

Rijke leeromgeving: boeken

Rijke leeromgeving: boeken

De afgelopen tijd heb ik me verdiept in een rijke leeromgeving. Maar wat is dat nu eigenlijk? Welke materialen passen...

Van zomer tot herfst

Van zomer tot herfst

Van de zomer tot de herfst De eerste periode in groep 3 is wat mij betreft de allerleukste periode. Door veel...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste blogs, nieuwe producten en andere ontwikkelingen op deze website.