Selecteer een pagina

Kerst en rekenen

Door:Petra Kroon

Petra is eigenaar van de rekenhoek, leerkracht van groep 3 en auteur van de nieuwe rekenmethode Semsom. Met een eigen rekenwerkwijze in groep 3 heeft ze in 2019 de Drentse onderwijsprijs gewonnen.

3 december 2020

In deze blog allerlei rekenideeën rondom de kerst. Naast de rekenideeën ook allerlei gratis rekenmaterialen. Denk maar een diverse spellen en een splitskleurplaat. Om de periode feestelijk af te sluiten is er een rekenloopspel voor groep 3 en 4. Deze kan je hier aanschaffen. 

Splitsen

Voor het splitsen heb ik een splitskerstbomen spel gemaakt. Print de splitskerstbomen uit. Kies welke splitsing de kinderen gaan oefenen (splitsing van 5 t/m 9). Bij elke kerstboom staat welke dobbelsteen de kinderen moeten gebruiken. Hiervoor gebruik ik dobbelstenen uit de dobbelsteenkoffer van Heutink. Gooi met de dobbelsteen, vul aan tot het getal wat gesplitst moet worden en leg een fiche op de goede kerstbal.

Tip: laat de kinderen de splitsingen uitschrijven op het lege splitspalenblad (thema kerst). Je kunt hier ook wisbordjes van maken.

Patronen maken

Maak met allerlei kerstmaterialen patronen. Wanneer je al vaker de patronen terug hebt laten komen: maak een fout in het patroon. Lukt het om de fout te ontdekken en te herstellen?

Print een kerstboom uit. Maak met kralen kerstslingers in een patroon. Klik hier voor een voorbeeld.

Sorteren op kenmerken

Geef de kinderen een bak met kerstmaterialen (kerstballen, slingers of allerlei verschillende kerstkaarten met enveloppen). Laat deze materialen op minstens drie verschillende kenmerken sorteren. Lukt het de kinderen zelf om kenmerken te verzinnen? Denk aan kleur, grootte, vorm, afbeelding of iets anders. Stimuleer dat de kinderen zoveel mogelijk kenmerken bepalen en benutten.

Klokkijken

Om te oefenen met klokkijken heb ik het gratis klokkijkpakket van Sinterklaas omgezet in een kerstversie. In het pakket zitten twee spellen gericht op heel uur, half uur of de kwartieren (digitaal en analoog). 

Kleurplaat kerst

Download de kleurplaten voor kerst. Er zijn twee kleurplaten in drie varianten (niveaus) én een leeg exemplaar om zelf in te vullen. Er zijn meerdere manieren waarop je deze kleurplaten kunt gebruiken:

  • Gebruik de kleurplaat als placemat bij het kerstonbijt, -lunch of -diner.
  • Voor in een kerstwerkboekje
  • Als onderdeel op de strippenkaart.
  • Als klaarwerk na een rekenles.
Werkboekje kerst – groep 3

Het werkboekje bestaat uit allerlei werkbladen en spellen rondom diverse rekendoelen van groep 3. Goed om te weten: een aantal werkbladen zijn al eerder op de site verschenen, maar komen nu in een nieuw jasje terug. 

Allerlei rekenideeën rondom kerst

  • Kralenplank: namaken van kerstvoorbeelden of zelf maken.
  • Vouwen: vouw een kerstboom, een ster of iets anders wat met kerst te maken heeft. Kijk hier op mijn Instagram voor een voorbeeld.
  • Constructiematerialen of de bouwhoek: maak een kerststal, kerstboom. Laat de kinderen hier een bouwtekening van maken. Daarnaast is het nabouwen vanaf een voorbeeld ook goed om te doen. Denk hierbij ook eens aan LaQ.
  • Stip – tot – stip: zorg voor stip tot stip kleurplaten.
  • Maak kerstkoekjes. Zet vooral in op het lesdoel: kilogrammen en grammen.
Kerstboomspel

Bij het kerstboomspel kan je zelf kiezen welke rekenleerstof je de kinderen wilt laten oefenen: sommen, splitsingen, klokkijken, de tafels en/of geldsommen. Hierdoor is het spel voor veel groepen geschikt.

Splitskleurplaat

Bij de kleurplaat is het de bedoeling dat de kinderen het getal in de tekening aanvullen tot 10. Staat in de tekening het getal 6, dan moet je dit inkleuren met de kleur die bij 4 staat omschreven. Het vergt wel wat concentratie en omdenken, maar is zeker niet onmogelijk!

Rekenloopspel Kerst (inclusief gratis kerstspellen)

Voor kerst heb ik een rekenloopspel gemaakt. Dit spel is te koop in de winkel. Er zijn twee varianten: met en zonder kerstman. Bij het rekenloopspel krijg je gratis extra kerstspellen om in de klas te gebruiken. Klik hier voor het rekenloopspel kerst (groep 3).

Beweegfilmpje Kerst

Dit keer niet één maar vier filmpjes. Er zijn twee filmpjes voor groep 3 waarin allerlei rekendoelen voorbij komen: met kerstman of zonder kerstman. De rekeninhouden zijn gelijk.

De andere twee filmpjes hebben te maken met klokkijken: hele en halve uren en kwartieren

Kerst en Pinterest

Wil je meer rekenideeën rondom kerst? Bekijk dan mijn Pinterest pagina.

Misschien vind je dit ook interessant…

Pasen en rekenen

Pasen en rekenen

In deze blog beschrijf ik diverse ideeën rondom het thema Pasen en rekenen. Met diverse downloads, tips en een...

Thema Egypte

Thema Egypte

Wat is thema Egypte een ontzettend leuk thema om over te werken in groep 3 of 4. Nu kwam dit onderwerp uit de klas...

Boerderij en rekenen

Boerderij en rekenen

In deze blog gaat het over thema de boerderij en rekenen. Er staan diverse ideeën, filmpjes en gratis downloads!...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste blogs, nieuwe producten en andere ontwikkelingen op deze website.