Zoals beschreven in de blog werken zonder rekenmethode reken ik het liefst zo lang mogelijk zonder rekenwerkboeken. Dit doe ik enerzijds om de overgang van groep 2 naar groep 3 zo klein mogelijk te houden, anderzijds omdat ik vind dat kinderen rekenen veel beter op spelenderwijze kunnen leren. Zeker in groep 3 is veel leerstof aan te bieden door middel van spel.

Deze aanpak is nu al een aantal jaar succesvol, maar kost wel veel tijd. Tijd die je kwijt bent met de voorbereidingen (je hebt de doelen en dan?), maar ook in de klas met het uitdelen van spelmateriaal of getalkaarten. Voor het laatste punt heb ik wat bedacht. Wat mij betreft een succesnummer. In deze blog vertel ik je over het rekenbakje.

Het rekenbakje

Aan het begin van het schooljaar geef ik ieder kind een bakje met kleine rekenmaterialen. Ze zijn hier zelf verantwoordelijk voor. Na één jaar zijn bijna alle 28 bakjes nog compleet!

Nog elke dag dat we op school rekenen ben ik blij met het bakje. Dobbelsteen nodig? Pak je bakje. Fiches nodig? Pak je bakje. Gaan we een spel met getalkaarten doen. Pak je bakje! Er gaat op deze wijze zo min mogelijk tijd verloren tijdens de rekenles. Je hoeft zelf niet meer te denken aan het verzamelen van spel- en telmaterialen. Maar ook tijdens andere vakken komt het rekenbakje van pas. Of als kinderen even een spelletjes willen doen. Ze hebben de pionnen en dobbelstenen zelf al in het vak.

Wil je spelenderwijs rekenen in de klas? Dan raad ik je een rekenbakje zeker aan. Het enige wat je moet doen is de materialen verzamelen en tijd nemen om de bakjes te vullen. Het uitknippen van de getalkaarten is nog even een werkje. Vul gelijk een paar extra voor nieuwe leerlingen, voor jezelf of voor de reserveonderdelen.

Wat zit erin?

Er zitten diverse materialen in. Hieronder een lijstje van materialen:

 • 2 dobbelstenen
 • 10 fiches
 • 5 – 10 telmaterialen (beertjes, poppetjes, e.d.)
 • 2 pionnen (of gebruik hiervoor de telmaterialen)
 • Getalkaarten tot 30 (download ze hier)

Ik ben gestart met getalkaarten tot 20 en heb later de kaarten tot 30 eraan toegevoegd. Volgend schooljaar geef ik de kinderen direct alle 30 kaarten. Via Instagram kwam later nog de tip om flitskaartjes toe te voegen, zoals de vriendjes van 10. Somkaarten kan je vinden bij mijn blog Levend Stratego of in de splitspakketten.

De telmaterialen gebruik ik bijvoorbeeld bij het splitsen.

Tip voor getalkaarten

Print de getalkaarten op gekleurd papier of print ze uit in de kleuren van het document. Zelf heb ik 5 kleuren gebruikt. Op deze wijze kunnen kinderen snel een spelletje met elkaar spelen. Bij mij spelen ze altijd tegen iemand met andere kleur kaartjes. Zoals het spel: ‘wie heeft het meest of minst’. Dan win je tijdelijk het kaartje van de ander. Maar bij wisselen of opruimen zitten de eigen kaartjes zo weer in het bakje. Een gevonden kaartjes is door de kleur ook snel weer bij de eigenaar.

Geen financiën?

Het geld wat ik uitspaar door geen werkboeken te gebruiken (tot in ieder geval de meivakantie) benut ik door reken- en spelmateriaal aan te schaffen. Elk jaar reken ik uit wat ik precies bespaar, dit bedrag besteed ik aan rekenmateriaal. Zo heb ik in de loop van de jaren al een hele collectie rekenmaterialen bij elkaar gekregen. En nu dus ook 30 gevulde rekenbakjes.

De bakjes en dobbelstenen heb ik van de Action. De fiches en telfiguren van AliExpress. Maar er zijn genoeg winkels in Nederland die ook fiches, dobbelstenen en telmaterialen leveren. Denk aan wizz-spel, Credu of de eigen basisschoolleverancier.

Ga jij een rekenbakje gebruiken? Dan hoor ik graag je ervaringen! Gebruik je het al? Leuke tips of aanvullingen zijn zeker welkom. 

Het rekenbakje
Getagd op:        

6 gedachten over “Het rekenbakje

 • 10 juli 2020 om 18:34
  Permalink

  Hoi! Wat voor soort bakje heb je hiervoor gebruikt? Ik wil dit ook graag na de vakantie gaan inzetten en ben op zoek naar geschikte bakjes die lang meegaan.

  Beantwoorden
  • 11 juli 2020 om 17:53
   Permalink

   Hoi. Ik heb de bakjes bij de Action gehaald. Waren 4 bakjes in 1 pakket. Zag ze alleen niet meer bij de Action de laatste keer dat ik daar was. Weet dus niet of ze daar nog steeds te verkrijgen zijn. Deze bakjes zijn wel allemaal het jaar goed doorgekomen. Ze moeten er ook voorzichtig mee zijn 😉

   Beantwoorden
   • 13 juli 2020 om 13:32
    Permalink

    Denk je dat het ook gewoon in de etui bewaard kan worden? Hier zit bij ons alleen een grijs potlood en een gum in.

    Beantwoorden
 • 10 augustus 2020 om 17:48
  Permalink

  Hoi, wat een super leuk idee! Ik heb zelf groep 4 en wil graag voor hen bakjes maken. Dobbelstenen en fiches kunnen prima. Maar getalkaartjes tot 100 is wel erg veel. Wat adviseer jij? Groetjes!

  Beantwoorden
  • 12 augustus 2020 om 11:41
   Permalink

   Hoi! Bij groep 4 zijn ook heel goed tafelkaartjes mogelijk om de tafels te oefenen. Op die manier kunnen de kinderen zelf oefenen. Alle getalkaarten tot 100 is inderdaad wat veel. Eventueel geef je ze een aantal kaarten tot 100 (bijvoorbeeld een stuk of 15). Hier zijn weer allerlei spelletjes mee te doen: van klein naar groot. Wie heeft het meest? Of in samenwerking met een ander een langere getallenrij maken. Werken met gekleurd papier is dan wel handig. Zo heeft ieder weer snel zijn eigen kaartjes terug.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *