Herfst rekenen

Door:Petra Kroon

Petra is eigenaar van de rekenhoek, leerkracht van groep 3 en auteur van de nieuwe rekenmethode Semsom. Met een eigen rekenwerkwijze in groep 3 heeft ze in 2019 de Drentse onderwijsprijs gewonnen.

12 oktober 2020

Met alle herfstproducten die van de bomen vallen gaan kinderen vanzelf rekenen. Het tellen van kastanjes, het sorteren van bladeren op allerlei kenmerken, het maken van patronen. Er is van alles mogelijk rondom herfst en rekenen. In deze blog omschrijf ik enkele ideeën rondom rekenen met de herfst, er is een beweegfilmpje voor het automatiseren in herfststijl én zijn er veel gratis downloads.

Splitsen met herfstmaterialen

Het oefenen met splitsen kan natuurlijk prima met herfstmaterialen. Denk maar aan de volgende opties:

  • Gebruik kleine kastanjes of hazelnoten in plaats van knikkers in de splitsbuis.
  • Geef de kinderen een bordje met 3 vakken en een kaartje met een splitsopdracht. Het opdrachtkaartje leggen ze in het grootste gedeelte. De splitsing maken ze met herfstmaterialen in de onderste 2 vakken. Laat de gemaakte splitsingen noteren op een wisbordje of op een vel papier. Om in het thema te blijven heb ik een herfstsplitspaal gemaakt. Je kunt de splitspaal onderaan deze blog vinden bij de downloads.
  • Speel het spel: gooi, splits en verzamel . Help de eekhoorn om een grote wintervoorraad aan te leggen. Dit doe je door te gooien met de dobbelsteen. Gooi je 6 en oefen je de splitsing van 7? Dan mag je één stapje vooruit (zie downloads onderaan deze blog).

Bij elk splitspakket zijn flitskaarten om het splitsen te oefenen (zie winkel) of kijk bij mijn blog Levend Stratego.

Maken van patronen

Je kunt de kinderen eenvoudig patronen laten maken met gevonden herfstproducten. Denk maar aan: kastanje – kastanje – herfstblad – … (en ga zo door). Zelf heb ik materialen bij de Action gekocht en hier de kinderen patronen mee laten maken. Extra moeilijk: de patronen maken op een rond bord.

Meer weten over patronen maken? Lees hier verder.

Meer rekenideeën

  • Ga vouwen. Maak hiervoor een vouwreeks en laat de kinderen het zelfstandig navouwen.
  • Gebruik stip-tot-stip tekeningen of doolhoven van de herfst als tussendoortje.
  • Pak de kralenplank. Laat voorbeelden namaken, spiegelen of maak gebruik van de vele kraak-de-codes die je tegenwoordig ziet.
  • Laat herfstmaterialen wegen met een balansweegschaal. Probeer de verschillende herfstmaterialen in evenwicht te krijgen.
  • Op mijn Pinterestpagina heb ik ook allerlei rekenideeën rondom Herfst bij elkaar geplaatst. Neem hier een kijkje!

Lees voor meer tips mijn blog geschreven voor Uitgeverij Zwijsen: Herfstrekenen in groep 3: Kant-en-klare ideeën.


Automatiseren: beweegfilmpje herfst

https://www.youtube.com/watch?v=6AC8nHgqHLg

Gratis downloads

De herfstspellen die op de downloadpagina stonden zijn vanaf nu hier vinden. Nieuw is het spel gooi, splits en verzamel. Help de eekhoorn bij het aanleggen van zijn wintervoorraad. Maak ook een document met splitspalen (thema Herfst).

Kleurplaat Herfst voor Reken en teken

Kleurplaten zomaar te gebruiken of door een rekenopdracht aan toe te voegen, namelijk: Reken en teken. In dit pakket zitten schrijfoefeningen om de kleurplaat te versieren d.m.v. dobbelsteenworpen. Gooi met de dobbelsteen. Maak een plus- of een minsom. Kijk welke schrijfoefeningen erbij hoort. Kies één vakje van de kleurplaat en versier die met het schrijfpatroon. De schrijfoefeningen zitten ook in het Ridderpakket.

Herfst: splitspaal

Herfst: Gooi, splits en verzamel

Herfst: dobbelsteen spelletjes

Spel: Breng de vos naar het bosProducten te koop

 

 

Misschien vind je dit ook interessant…

Dieren en rekenen

Dieren en rekenen

Voor het thema dieren had ik al het één en ander aan materiaal gemaakt. Nu staat alles rondom dit thema bij elkaar in...

Pasen en rekenen

Pasen en rekenen

In een eerdere blog beschreef ik al allerlei rekenactiviteiten rondom Pasen. In deze blog beschrijf ik andere ideeën...

Piraten en rekenen

Piraten en rekenen

Het thema piraten is zeker een geschikt thema om aan divers rekendoelen te koppelen. Denk maar aan echte schatkaarten...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste blogs, nieuwe producten en andere ontwikkelingen op deze website.