Selecteer een pagina

Dieren en rekenen

Door:Petra Kroon

Petra is eigenaar van de rekenhoek, leerkracht van groep 3 en auteur van de nieuwe rekenmethode Semsom. Met een eigen rekenwerkwijze in groep 3 heeft ze in 2019 de Drentse onderwijsprijs gewonnen.

24 april 2021

Voor het thema dieren had ik al het één en ander aan materiaal gemaakt. Nu staat alles rondom dit thema bij elkaar in deze blog, zoals rekenideeën rondom het thema dieren, diverse downloads en een beweegfimpje. Veel plezier met het rekenen rondom thema dieren.

Rekentips rondom het thema dieren

Voor het thema dieren zijn voldoende rekentips te bedenken. Zelf maak ik bij het thema dieren altijd gebruik van diverse puzzels, zoals de tangram. 

Tangram

Laat de leerlingen dieren maken van tangram. Dat kan ook met allerlei verschillende soorten tangram. Denk ook maar eens aan het tangram-hart of ei. Laat de leerlingen zelf dieren ontdekken met tangram puzzelstukken of gebruik als introductie het boek Tangramkat.

De rekenhoek – een puzzelhoek

Verander de rekenhoek in een puzzelhoek. Leg daar bijvoorbeeld tangrampuzzels neer of andere dieren puzzels. Kijk ook eens in de kast van de kleuters. Maak ook eens gebruik van een puzzel met heel veel stukjes (200 of 300). Deze puzzel maken wordt een groepswerk. Elke keer leggen kinderen er een stukje bij.

 

Dierentuin maken

Maak met de kinderen een dierentuin met constructiematerialen. Maak voor het maken van dieren bijvoorbeeld eens gebruik van het constructiemateriaal LaQ. Uiteindelijk maken ze van de dierentuin een plattegrond. Wie weet nog met een legenda en een folder. Een opdracht waarbij alle vakgebieden komen kijken. Bij onderstaande foto’s zie je een voorbeeld van een dinopretpark. 

Beweegfilmpje E3 – thema dieren

Ga in beweging met het beweegfilmpje dieren. Onderstaand filmpje is de snelle variant (3 a 4 seconden per beeld). Er is ook een versie beschikbaar waarin het tempo wat lager ligt.  

Downloads

Hieronder staan diverse downloads rondom het thema dieren. 

Bingo voor twee – getalbegrip

Speel in tweetallen het spel bingo voor 2 getalbegrip. Zoek elke keer het grootste getal tot 100. Wie krijgt de meeste vakjes bedekt of misschien wel allemaal! Download het hier:

Bingo voor 2 – dieren – getalbegrip tot 100.

Dieren rekenplaat

Print een rekentekening uit (twee soorten). Geef somkaarten, splitskaarten of dobbelstenen. De kinderen lossen de som op (of maken de som) en kleuren een vakje van de kleurplaat.

Dieren rekenplaat

Nog meer downloads op de site

Klik op de afbeeldingen hieronder voor twee geldspellen en/of  blue-bot kaarten.

Dieren geldspel
Dieren dobbelspel

Reken en teken – dieren

Bij het pakket reken en teken gaat het om sommen maken met meerdere dobbelstenen. Reken uit hoeveel het samen is (of maak er een minsom van). Kijk op het schrijfoefeningenblad welke schrijfoefening daarbij hoort. Vul nu een stukje kleurplaat in met de betreffende schrijfoefening.

4.95

Misschien vind je dit ook interessant…

Pasen en rekenen

Pasen en rekenen

In deze blog beschrijf ik diverse ideeën rondom het thema Pasen en rekenen. Met diverse downloads, tips en een...

Thema Egypte

Thema Egypte

Wat is thema Egypte een ontzettend leuk thema om over te werken in groep 3 of 4. Nu kwam dit onderwerp uit de klas...

Boerderij en rekenen

Boerderij en rekenen

In deze blog gaat het over thema de boerderij en rekenen. Er staan diverse ideeën, filmpjes en gratis downloads!...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste blogs, nieuwe producten en andere ontwikkelingen op deze website.