Selecteer een pagina

Constructiemateriaal: LaQ

Door:Petra Kroon

Petra is eigenaar van de rekenhoek, leerkracht van groep 3 en auteur van de nieuwe rekenmethode Semsom. Met een eigen rekenwerkwijze in groep 3 heeft ze in 2019 de Drentse onderwijsprijs gewonnen.

17 november 2019

In groep 3 vind ik het belangrijk dat er nog veel gespeeld kan worden. Het liefst natuurlijk ook een beetje zinvol. Vandaar dat ik constructiematerialen met grote regelmaat als opdracht in het middagcircuit gebruik. De ene week staat de bouwhoek op het programma en de andere week de constructiematerialen. Hier mogen de kinderen zelf kiezen welk constructiemateriaal ze pakken. In dit blog omschrijf ik LaQ. Dit is namelijk het materiaal wat het vaakst uit de kast wordt gehaald. 

LaQ

Je spreekt LaQ uit La Kjoe. Het materiaal is afkomstig vanuit Japan. Het materiaal bestaat uit 7 verschillende onderdelen (2 bouwstenen en 5 verbindingsstukken) in diverse kleuren. Wat mij aanspreekt is dat het materiaal een groot beroep doet op de creativiteit van kinderen. Iedereen kan er mee bouwen en alles kan er mee gemaakt worden. 

In de klas

Al een aantal jaar ben ik in het bezit van dit materiaal (thuis en op school). Aan het begin van het schooljaar zie ik vaak kinderen ernaar kijken. Ze weten niet zo goed wat ze ermee moeten. Uiteindelijk gaan ze experimenteren en klikken ze van alles aan elkaar. Patronen en figuren zijn vaak de eerste creaties die voorbij komen.

Na verloop van tijd krijgen de kinderen meer oog voor het ontwerp en komen ook de voorbeeldkaarten op tafel. Uiteindelijk is er ook nog de verschuiving van plat vlak naar 3D. Afgelopen jaren heb ik de meest mooie creaties gemaakt zien worden, waaronder de panda.

Conclusie

LaQ is niet alleen mijn favoriete constructiemateriaal. Het materiaal doet het ook goed bij de leerlingen. Elke dag komt de la met LaQ uit de kast en zitten er diverse kinderen mee te spelen. Ze vergelijken hetgeen wat ze maken en komen samen op leuke ideeën. Zo heb ik o.a. al brillen en snorren, dinosaurussen, armbanden, hartjes, auto’s en motoren voorbij zien komen. Het materiaal is geschikt voor jongens en voor meisjes en voor alle groepen van de basisschool. Zoals je in onderstaand filmpje kunt zien kan je op beginnersniveau bouwen, maar ook op expertniveau.

Drentse onderwijsprijs

In 2019 won ik de Drentse onderwijsprijs en kreeg de school een prijsbedrag van de provincie Drenthe. Dit bedrag heb ik besteed aan diverse rekenmaterialen. Op verzoek van een groot gedeelte van de klas ook een grote doos met LaQ. Want zo hadden ze bedacht, dan konden er meer kinderen tegelijkertijd met de LaQ spelen. Dit zegt veel over het speelplezier met dit materiaal in de klas. 

Meer weten?

Kijk vooral even op de site van LaQ Nederland.

Wat is het favoriete constructiemateriaal bij jou in de klas?

Misschien vind je dit ook interessant…

Tangram hart

Tangram hart

De afgelopen weken hebben we vaak gewone tangram puzzels gemaakt. De tangram had ik geïntroduceerd door het boek...

Spiegelen

Spiegelen

Afgelopen week stond het onderdeel spiegelen op het programma. Hiervoor had ik allerlei ideeën bedacht die de kinderen...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste blogs, nieuwe producten en andere ontwikkelingen op deze website.