Selecteer een pagina

Bijna zomervakantie!

Door:Petra Kroon

Petra is eigenaar van de rekenhoek, leerkracht van groep 3 en auteur van de nieuwe rekenmethode Semsom. Met een eigen rekenwerkwijze in groep 3 heeft ze in 2019 de Drentse onderwijsprijs gewonnen.

26 juni 2023

De laatste weken voor de zomervakantie zijn aangebroken. Alle leerstof van groep 3 is waarschijnlijk (bijna) afgerond. De methode wellicht al uit. In deze blog beschrijf ik enkele rekenactiviteiten die je nog kunt doen om de tijd nog zinvol te besteden.

Extra automatiseren

Een extra basis voor het automatiseren leggen is natuurlijk een heel goed idee. Zeker met 6 weken vakantie voor de boeg. Elke dag start ik met een starttaak rekenen. Met de starttaak herhalen de kinderen rekenleerstof. Op deze manier komen diversie leerinhouden op regelmatige basis terug. Er zijn op dit moment starttaken beschikbaar vanaf midden groep 3 tot en met eind groep 4.

Werk je met het rekenmuurtje van Bareka? Dan is het de moeite waard om te proberen de muur zo (donker)groen mogelijk te krijgen. Denk hierbij aan:

  • Werkbladen op niveau. Zelf gebruik ik de splitswerkboekjes of sites als sommenprinter.
  • Spelletjes
  • Apps of oefensoftware.

Let op: zijn er nog vlakken rood in het muurtje? Geef dan extra instructie.

Rekenbingo

Elk jaar is bingo vaste prik. Vaak aan het einde van het schooljaar. Om er een extra rekenmoment van te maken heb ik een speciale bingo gemaakt met rekenstof van groep 3. Geef ieder kind een bingokaart met getallen van 1 tot en met 75. Draai het filmpje af. Zet op pauze als een opgave verschijnt. Laat ze het antwoord op de som of opdracht doorkruisen op de bingokaart. Tenminste als het getal op de bingokaart staat.

Rekenloopspel van de zomer

Een andere manier om nog een rekenles te vullen is het rekenloopspel van de zomer. Print de opdrachtkaarten uit. Hang of leg ze op een plekje op het plein. Laat de opdrachten oplossen. Het rekenloopspel van de zomer is gratis beschikbaar voor groep 2, 3 en 4.

Spelletjes met (groot)ouders

En natuurlijk is het leuk om heel veel spelletjes te spelen om rekendoelen te onderhouden. Er zijn heel veel leuke spellen op de markt waarmee je ook allerlei rekendoelen kunt oefenen. Denk maar aan: Regenwormen, De Betoverde Doolhof, Yahtzee, Halli Galli, Qwixx, Set.

Op mijn vorige school speelde ik altijd rekenspelletjes met ouders. Ouders kwamen op school en speelde in een groepje een gezelschapsspel. Tip: Geef het spel vast mee naar huis, zodat ouders zich goed kunnen voorbereiden. Dan blijft er veel tijd over voor het spel zelf.

 Via deze site een publicatie met allerlei spellen die geschikt zijn voor de rekenles. Het document stamt uit 2013, maar je krijgt een idee van wat mogelijk is. 

De aftelkalender

Een groot succes bij ons in de klas is de aftelkalender. Vraag aan de klas wat ze graag nog een keertje willen doen. Kies hier 10 dingen uit en maak een aftelkalender. Elke dag gaat een vakje open en zien de kinderen wat ze die dag nog een keer mogen doen, zoals buiten rekenen of de rekenbingo.

Rekenkleurplaat zomer

Via onderstaande knop kom je bij een rekenkleurplaat van de zomer. Bij de eerste variant oefenen ze getalbegrip tot 100.  Geef de kinderen een stapeltje met getalkaartjes tot 100. De kinderen pakken een kaartje en kijken tussen welke tientallen het getal hoort. Hier hoort een kleur bij. De kinderen kleuren een stukje van de kleurplaat in met deze kleur. Dit mogen ze dus zelf kiezen.

Liever nog iets anders oefenen? Kies dan voor de tweede pagina (zelfde kleurplaten). Daar zijn de cirkels leeg. Vul hier zelf getallen in. Denk aan 1 t/m 10 of antwoorden van een specifieke tafel. Geef ze vervolgens somkaartjes en/of dobbelstenen om zo de kleurplaat te kleuren.

Naar buiten!

Belangrijk voor groep 4 is het dat de kinderen goed verder kunnen tellen en terug tellen tot 100 vanaf een willekeurig getal. Goed kunnen terugtellen is een voorwaarde voor het maken van minsommen. Hoe leuk om dit buiten extra met ze te oefenen.

Een parcours

Maak een parcours waarin allerlei onderdelen van getalbegrip terugkomen. Denk aan:

  • Verder tellen door over lage hindernissen te springen
  • Terugtellen door in hoepels te stappen of een ladder
  • Buurgetallen opschrijven met stoepkrijt
  • Het getal op de goede plek op de getallenlijn zetten.

Breng naar de juiste tientallen

Zet een bak met getalkaartjes tot 100 neer. Zet vervolgens ook bakken of instreek hoezen op het plein waarop tientallen staan vermeld: 0 – 10, 11 – 20, 21 – 30, enzovoort. Laat de kinderen de kaartjes naar het goede bakje brengen. Het getal 46 hoort tussen de 41 en 50. Het getal 99 tussen de 91 en 100. Zet bij elk bakje een leerling neer die controleert of het klopt. Alle kaartjes op? Laat controleren of het echt klopt en wissel vervolgens van taak. 

Levend Stratego

Sluit af met Levend Stratego. Verdeel de klas in twee groepen. De ene helft van de klas heeft getalkaartjes tot 100 in de ene kleur, de andere helft van de klas in een andere kleur. Laat ze elkaar tikken. Wie heeft het hoogste getal? Die wint het kaartje van de ander. Welk team kan de meeste kaartjes voor de schatkist veroveren?

Moeilijker maken? Laat de kinderen in eerste instantie kijken naar welk getal het grootst is. Degene met het grootste getal wint het kaartje van de ander. De twist zit hem echter hier in: zit het getal tussen dezelfde tientallen? Dan telt het grootste getal niet. Wissel van kaart en breng het kaartje van de ander naar de schatkist. Deze week heb ik Levend Stratego met genummerde schelpen gespeeld (van 1 tot 130). Een keer op het strand flink zoeken en je hebt gratis materiaal!  

Heel mooi weer? Ga dan rekenen met water. Eerder schreef ik al een blog voor Zwijsen en liet Doe Vrijdag op de socials zien dat je ook met sponsjes hele leuke dingen kunt doen.

Werkboekje rekenen: zomer

Voor groep 3 en groep 4 heb ik een werkboekje gemaakt met allerlei rekensommen in een zomers tintje. De lay-out en oefenstof komt grotendeels overeen met het werkboekje Pasen (groep 3) en ook uit de Starttaken. Natuurlijk zijn de afbeeldingen anders en de oefenstof een klein beetje aangepast, maar het heeft ook veel overeenkomsten. Veel plezier ermee!

Genoeg mogelijkheden dus om nog aan de slag te gaan met rekenen! En ben je door je spelletjes heen? Op deze site staan er nog meer dan genoeg 😉

Misschien vind je dit ook interessant…

Begin de dag met een rekentaak

Begin de dag met een rekentaak

Om leerstof beter en langer te onthouden moet je de leerstof op verschillende tijden terug laten komen. Een starttaak...

9x spelletjes met dobbelstenen

9x spelletjes met dobbelstenen

Ik ben een groot fan van dobbelstenen. In de klas heb ik een grote voorraad met allerlei soorten dobbelstenen. De...

Automatiseren van de splitsingen

Automatiseren van de splitsingen

Vanaf de derde periode van het schooljaar ben ik veel bezig met het automatiseren van de splitsingen. Tot de...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste blogs, nieuwe producten en andere ontwikkelingen op deze website.